Skip to content
Volg me op LinkedIn voor reflecties op actuele politieke kwesties en boekbesprekingen.

Verdieping

Media / Publicaties

De Volkskrant | Ariejan Korteweg 3 mei 2024

Lees het artikel hier

Wat zou Tocqueville van dit Nederland vinden?

De 19de-eeuwse Franse denker Alexis de Tocqueville was nooit in Nederland, de omstandigheden waren niet geschikt voor zijn kwetsbare longen. Wel reisde hij in 1831 door de VS. Hij noteerde zijn bevindingen in Over de democratie in Amerika, dat nog steeds verdiend gelezen te worden. Dat deed Joris Backer, tot 2023 twaalf jaar senator voor D66. Backer neemt Tocqueville mee naar het Nederland van nu, laat hem oordelen over de stand van zaken en verweeft dat met zijn eigen opvattingen. Daar wreekt zich soms de -op zichzelf inspirerende-vorm van het boek, omdat Tocqueville als niet meer te consulteren medestander kan worden opgevoerd. Zo zou hij volgens Backer best tevreden zijn over het huidige Nederland. Onderwijs, sociale cohesie, rechtspraak, kiesstelsel -het kan altijd beter, maar graag met kleine ingrepen. Tocqueville was een man van splijtende inzichten. In hoofdstuk zes citeert Backer zijn ideeën over doorgeschoten bureaucratie. Die ‘reduceert elke natie tot n iet meer dan een kudde timide en bedrijvige dieren, waarvan de overheid de herder is’. Een oordeel dat Backer gebruikt om te pleiten voor een overheid die niet moet toegeven ‘aan de reflex om zelf weer achter het stuur plaats te willen nemen’. Je zou graag van Tocqueville zelf horen of hij zich daarin kan vinden.

Ariejan Korteweg | De Volkskrant 3 mei 2024

Bestel het boek

publiekdenken.nl | Robbert Coops, 6 mei 2024

Lees de column hier

Robbert Coops, 6 mei 2024

De negentiende-eeuwse filosoof en politiek-denker Alexis de Tocqueville inspireerde Joris Backer (advocaat, bedrijfsjurist en politicus voor D66) tot het maken van een denkbeeldige reis door de Nederlandse democratie. Dat leverde – in zijn boek Over de democratie in Nederland – een genuanceerd en hoogst actueel beeld op van een samenleving die gezag niet automatisch respecteert, van groeiende welvaart en toenemend onbehagen en van pogingen tot staatkundige vernieuwingen. Maar bovenal introduceert Backer – in navolging van De Tocqueville – zeven deugden die wel eens onontbeerlijk zouden kunnen zijn voor een noodzakelijke reanimatie van de democratie.

Bestel het boek

Spuigasten – Den Haag FM | 23 maart 2024

In het programma Spuigasten van Den Haag FM had ik 23 maart een gesprek met Ron Fresen over mijn boek en de formatie.
Luister hier het interview terug of lees het interview via dit nieuwsbericht.

FD – Het Financieele Dagblad | 22 maart 2024

Het FD kondigt het boek aan, lees het artikel hieronder.

Luisteren naar de burger

Na decennia van emancipatie, groeiende welvaart en relatieve politieke rust, verdelen kwesties als klimaatverandering, stikstof en migratie onze samenleving nu tot op het bot, schrijft Joris Backer.
Hij onderscheidt zeven deugden die nodig zijn voor de ‘reanimatie van onze democratie” en geeft handvatten om deze deugden te versterken.

Over de democratie in Nederland, Joris Backer, Boom Uitgevers

Bestel het boek
Back To Top